Monday, January 24, 2011

Aktiviti Terbaru

Alhamdulillah... setelah percubaan kali pertama berhasil dan mendapat pujian kini aku meneruskan lagi percubaan tersebut. Pn Defa buat nie semata2 mahu membantu En Defa.

Pagi nie seawal jam 4:30 Pn Defa sudah pun bangun untuk menyediakan Nasi Goreng Kampung bersama Ayam Goreng Berempah. Kuih2 muih pula adalah Pau Kacang Merah, Pau Kaya, Popia Ayam & Kentang serta Samosa Otak2.

Bersyukur sangat2 sebab En Defa pun turut bangun awal untuk membantu. Nak mencari duit lebih kena saling bantu membantu kan.

Disebabkan Pn Defa tak larat nak mengoreng nasi yang banyak tu, maka En Defa telah pun membantunya. Pewitttt.... dia cakap, tak payah pergi belajar masak jauh2 sebab Pn Defa dah ada untuk ajar dia. Alahaiiii, siapalah Pn Defa sekiranya nak dibandingkan dengan Ayah Pn Defa yang sudah berpengalaman memasak bertahun2 lamanya.

Tepat jam 6:30 semuanya telah siap... Terus berangkat ke opis masing2. En Defa gembira sebab dia sudah tidak perlu menunggu. Sebelum nie dia terpaksa menunggu orang untuk hantar ke semua makanan dan dia akan terkejar2 untuk buat ke semua order. Kesian sebenarnya Pn Defa pada beliau sebab tu digagahkan diri untuk buatkan.

Pn Defa tetapkan syarat, kalau first time buat, orang puji sedap maka Pn Defa akan teruskan membuatnya. Maka pada last week percubaan, telah pun mendapat pujian kenalah Pn Defa teruskan. Alahaiii untuk kami bersama jua. Sama2 susah... Sama2 senang....

Jangan fikir nak senang tapi suami yang terpaksa bsusah2kan...

So... inilah kerjaya Pn Defa yang baru... :)

Friday, January 21, 2011

Full House

Inilah aktiviti Pn Defa selama beberapa hari. Dok melayan citer nie. Cd nie Pn Defa pinjam pada seorang kenalan. Dah nengok citer nie tapi nak nengok lagie. Mula2 En Defa hanya memandang sinis aje sbb Pn Defa asyik melayan citer nie... tp semalam dia pulak yg dok melayan hehehe... sanggup berjaga sampai jam 2pagi.


Thursday, January 20, 2011

Karipap Sardin


Pagi hari cuti..... Dr pagi dok fikir apa nak buat untuk santapan En Defa... Akhirnya Pn Defa pun teringat akan kesukaan, kegemaran En Defa iaitu.... Karipap Sardin.... :)

Apalagi lepas solat subuh, terus sahaja ke dapur sediakan sardin bersama kentang....
Blenderkan bawang besar, bawang kecil, halia dan beberapa batang cili padi. Lepas tu tumiskan bahan2 tadi hingga garing. Masukkan kentang yg dah dipotong kecil2 [biar mudah empuk]. Masukkan sardin yg telah dihancurkan. Biarkan hingga kering & garing. Opsss... jangan lupa masukkan sedikit garam yea. Nahhhh, nie hasilnya.

Lepas tu sediakan tepung untuk buat karipap. Tepung, mentega yang telah dicairkan dan sedikit air. Mentega cair digunakan agar kulit karipap tu ranggup dan tidak resap minyak.. Lepas tu uli dan kelim laa karipap tersebut. Nahhhh, ini hasilnya setelah dikelim. Amacam... cantek tak Pn Defa kelim karipap? hehehe....


Ini pula 2 biji karipap yang tidak jadi kelimnya hehehe... Almaklum laa baru nak belajar2 memasak nie lalalalala

Lepas dah siap semuanya dikelim... gorengkan dia.
Alhamdulillah.... siap sahaja kelim karipap, En Defa pun tersedar dari lena. Terkejut dia sebab Pn Defa sediakan makanan kesukaan dia :) . Rasa bangga pulak bila En Defa puji hasil airtangan Pn Defa nie. I like....


Wednesday, January 19, 2011

CEK MEK MOLEK


Inilah yang terhasil.... Kuih Cek Mek Molek. Inilah first time aku buat kuih nie. Kuih nie kan kuih tradisi org kelate dan aku pulak org johor....

Balik aje dari opis aku mencari beras utk buat pengat [bubur cacar] memandangkan kat rumah ada 3 ketul keledek. tapi cari punyer cari... tak berjumpa2. Lastly ambik keputusan buat kuih nie.....

Bak kata hubby jgn membazir... guna apa yg ada di rumah tu. disebabkan terlalu asyik makan sampai lupa nak snap picture, dapatlah 2 ketul kuih tu. Amacam comey tak kuih yg aku buat nie? :)) :)) :))

Monday, January 17, 2011

Juadah Di Petang Hari



Inilah menu di petang hari... Daripda dok beli kat kedai, adalah baik buat sendiri kan hik3....

Tapi disebabkan tiada roti john, aku pakai roti biasa aje. Janji rasa tetap sama :) dan yang penting hubby aku suka akan hasil air tangan ku ini :)

Sunday, January 16, 2011

Tuesday, January 11, 2011

♥♥♥Ombak Rindu♥♥♥


Tak sabar menanti kemunculan filem nie... Adakah ianya sehebat novel yang telah digarab sungguh puitis penulisnya "FAUZIAH ASHAARI"... Sama2 laa kite nantikan bersama2.

Bab pelakon memang best cuma terasa kurang sesuai Maya Karin sebagai Izzah. Tapi mungkin pengarah lebih mengetahui akan kehebatan pelakon nie.




Inilah novel sebenar filem tersebut. Berapa kali membaca? Banyak kali jua aku membacanya. Pada sesiapa yang masih belum membacanya, aku syorkan bacalaaa... memang tidak rugi pada siapa2 yang suka membeli novel :)


Tajuk : Ombak Rindu
Pengarang : Fauziah Ashaari
Penerbit : Alaf 21 Sdn Bhd
ISBN : 978-983-124-097-7
Tahun Terbit : 2002


IZZAH adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga.

Pakcik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual anak saudaranya itu kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak pak saudaranya walaupun hatinya tidak rela.

Di situlah dia telah berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz telah membeli Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Di atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.

Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanah air menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya?

Friday, January 7, 2011

Tafsiran Diriku

Ini kenalan atau lebih better aku cakap adik2 aku ler kan... Nie aku copy dr fb mereka.

Wkakaka... terasa muda pulak tapi laa nie jangan mimpi ler... mesti org2 akan ingat aku nie macam 3-4tahun tua lalalalalala

Lets play a game !

Inbox me any number between 1 and 5000 and I'll make your number my status and write what I think about you.....


‎2004 : akak ni sempoi je...bez dapat kenal ngan akak...ingt lu mase 1st2 kenal lebih kurang je umur...tapi 1 je saye xleh bohong....akak memang swit...n saye ralat x dapat g kenduri kawen akak...so laki akak mesti bace ni....sile blanje saye bile ade mase nanti

ade lagi .. no 2004 : penah kursus sekali dulu induksi n umum .. serius tak sangke tua 3 thn dr aku . ingat adik2 je dulu ... hehe .. akk ni mmg baik ngan mantan kekasih aku . haha .. apakah ? mantan kekasih dimana2... hahahhaa

Thursday, January 6, 2011

Merokok

Merokok??? Weiii busuknyaa... mesti guys yang merokok akan marah tapi itu adalah realitynya pada aku. Aku? aku memang tak boleh bau asap rokok nie. Hidung aku nie sensitif sangat dengan asap rokok nie...

En Defa? Yuppp dulu dia memang perokok tegar tapi sekarang alhamdulillah sedikit demi sedikit kurang ketagihannya. Bila berdepan ngan aku lagie laa dia tak merokok sebab hidung aku memang tak boleh hidu asap rokok. Nanti selsema aku bertambah teruk. Aku nie alahan pada habuk.

Kat mana En Defa merokok kalau kat rumah???

Kat sini hehehe.... [luar rumah] dan....


di sini.... toilet kedua. Toilet di dalam master bedroom memang diharamkan sama sekali menghisap rokok lalalalala....

Skrang nie kadar pengisapan rokok oleh En Defa telah berkurang. Kalau dulu sekotak untuk sehari tetapi kini sekotok boleh bertahan sehingga ke 2-3hari. Bergantung pada kawan2 yang datang mencucuk2 beliau hehehe....

Tapi aku akan tetap usahakan agar En Defa berhenti merokok untuk selama-lamanya. Ini pun untuk kesihatan sendiri dan isteri kan...

KATAKAN TIDAK PADA........... :))


S

Makan Malam

Semalam balik aje dari opis terus aku tanya ngan En Defa apa nak makan untuk malam nie. Jawapan dia cukup mendukacitakan... "masaklaa apa2 pun... "

Kang kalau dimasak pedas2 asyik berulang ke toilet. Padahal aku nie tergolong dalam kategori insan yang suka makan pedas tapi aku dikurniakan seorang suami yang tak tahan makan pedas. Kesian pulak kalau masak ikut selera tekak aku.

Dalam pening2 dok pikir apa nak masak, tapi tangan ligat keluarkan segala stok makanan dalam frezz dengan harapan akan dapat ilham. Tapi ilham tak datang2 pun.

Akhirnya... inilah yang terhasil oleh airtanganku....



Ikan masak kicap, ikan goreng bersama ayam goreng dengan tepung adabi....

Paling ringkas dan mudah sahaja tapi yang penting En Defa berpuas hati. Alhamdulillah...

So, untuk malam nie apa pula yang perlu aku masak nie. Helpp... Helpp... Help... :))

Wednesday, January 5, 2011

Honeymoon

Rentetan semasa honeymoon temph hari... Gembira sangat dengan kejutan nie. Rasa nak nangis pun ada... Romantiknyee kamu nie kan En Defa....


video

Tips Hamil


Rahsia Pertama – Elakkan penghasilan telur dan sperma lama

Penghasilan fetus yang sihat dan kuat, kedua-dua suami dan isteri hendaklah mengeluarkan telur dan sperma yang segar. Ini bermaksud elakkan hubungan seks beberapa hari sebelum hari subur isteri anda, kerana sperma boleh bertahan selama 3 hari. Selepas 3 hari sperma ini akan lama dan rosak.

Jika hari subur isteri jatuh pada hari ke-13 dan-14, maka anda digalakkan bersama setiap hari atau selang sehari pada hari ke-11, ke-12, ke-13 dan ke-14. Elakkan bersama selepas hari ke-14.

Contohnya hari pertama haid anda adalah 1/1/2011, maka hari subur anda adalah 13/1/2011 dan 14/1/2011. Anda digalakkan bersama suami sekerap yang mungkin atau selang sehari pada 11/1/2011, 12/1/2011, 13/1/2011 dan 14/1/2011 dan berhenti bersama pada hari yang berikutnya,iaitu 15/1/2011 untuk mengelakkan telur dan sperma sudah tamat tempoh bagi mengurangkan risiko keguguran.


Rahsia Kedua – Tingkatkan bilangan sperma sehingga hari subur

Bagi si suami pula, anda dinasihat tidak melakukan ejakulasi langsung 3 hari sebelum hari subur isteri anda bagi meningkatkan bilangan sperma dan menjamin kualiti sperma yang dihasilkan sehingga hari subur isteri anda


Rahsia Ketiga – Jangan cuba berkonsepsi jika hari subur(ovulasi) anda jatuh pada hari ke-17 atau lewat

Masa optima untuk hari subur (ovulasi) adalah hari-14 atau awal, apabila peluang untuk menghasilkan fetus yang sihat adalah 90%. Jika hari subur anda jatuh pada hari ke-15 atau lewat peluang tersebut jatuh kepada 43%.

Hari subur yang lewat juga meningkatkan risiko keguguran kerana sel telur yang dihasil telah lama dan rosak, dimana ia akan mengurang penghasilan hormone progesterone, iaitu hormone yang menyiapkan uterus atau rahim anda untuk proses kehamilan dan menghalang kedatangan haid anda.

Kelewatan hari subur anda boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Oleh itu, dinasihatkan anda semak balik pemakanan seimbang anda, mengawal berat badan anda dengan senaman yang teratur, pengambilan vitamin dan mineral yang secukupnya dan tidak tertekan(stress).


Rahsia Keempat – Sentiasa Berdoa & Bertawakal

Bagi yang beragama Islam kita digalakkan berdoa dan bertawakal. Mudah-mudahan dikurniakan apa yang kita idamkan. Di bawah saya sertakan doa untuk mendapat anak yang amat digalakkan baca setiap kali selepas solat:-

  • Doa zuriat yang soleh - Surah Ali-Imran ayat 38
هُنَالِكَ دَعَا زَكَرِيَّا رَبَّهُ قَالَ رَبِّ هَبْ لِي مِن لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاء
Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhannya, katanya: Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan.


Teruja

Alhamdulillah.... pagi nie aku mendapat berita yang X housemate ku telah pun hamil. Bahagia sangat aku bila mendengar ceritanya.

Aku berharap dan berdoa semoga aku jua akan mendapat berita gembira nie. Impian aku agar aku dapat anak kembar. Gelak? hahahaha... semua gelakkan aku sebab aku mahupun En Defa langsung tiada GEN twins. Tapi semua itukan kuasa Allah.... :))

Tuesday, January 4, 2011

Suprise

Entry nie dah agak lama tapi aku postkan jua sebagai ingatan aku sendiri hehehe...

Kejutan demi kejutan yang hubby berikan untuk aku...
Firstly this... mesin basuh automatik 9kg. Aku fikirkan siapa juga yang datang ke rumah malam2 nie.. Time tu mata sudah mahu terlena. Sekali bila dibuka, Ya Allah.... Terima kasih suamiku. Terima kasih kerana memahami kesukaran diriku.

En Defa inform yang dia nak belikan 13kg, senang nak basuh totto, cadar2 tetapi memandang ruang yang amat terhad hanya 9kg sahaja yang dibelikan untuk aku. Itupun aku dah lebih dari syukur sangat. Malam tu juga, En Defa terus membasuh kain2 baju yang ada.. Ehhh, sapa pula yang teruja nie hehehehe....





Ini pula adalah kejutan pada keesokan harinya.... En Sempoi kesiankan aku yang terpaksa masak air panas seawal pagi untuk mandi. Opssss.... bukan aku takut mandi pagi taw tapi telah disarankan oleh doctor supaya aku elakkan semua benda2 yang sejuk dan kalau boleh mandi pun biar dengan air panas. En Defa inform yang barang nie murah sahaja, tak mampu nak belikan yang mahal tapi aku dah cukup syukur sangat dengan pemberiannya.. Gembira sangat2.




Saturday, January 1, 2011

♥♥♥ Walimatus ♥♥♥

28.11.2010...

Tarikh keramat dalam hidupku... Dengan rasminya aku kini menjadi seorang isteri. Bagaikan tak percaya status yang kini ku sandang. Alhamdulillah, majlis berlangsung dengan lancar walaupun dikala persandinganku hujan mencurah2 turun dengan lebat.

Terharu dengan saudara mara serta sahabat2 yang datang dihari bahagiaku. Tiada apa yang kuharapkan dari mereka semua, hanyalah kehadiran mereka semua memeriahkan suasana dihari bersejarah aku. Thanz again....
Inilah hubby ku yang telah siap dihiasi.... cantek kan hik3
Bersama2 hantaran dari sebelah lelaki...
Bersama2 hantaran dari sebelah perempuan...

Acctually cake yang telah kami design kan berbeza dengan apa yang terhasil nie. Rasa kecewa juga sebenarnya tp kami terima sebab pihak yang terlibat tidak mention pun pada kami lebih awal. Selepas majlis barulah diberitahu.

DF --- Din & Feeza

Defa Qasehnya Sempoi..... Pelamin & baju pilihanku. Cantek tak? Aku teruja sangat apabila melihat hasilnya. Tenz to Astana Bridal & tenz to kak zila :D

Duduk Di Pelamin Angganku... 
Semoga KITA bahagia hingga ke Jannah... Amin