Thursday, January 20, 2011

Karipap Sardin


Pagi hari cuti..... Dr pagi dok fikir apa nak buat untuk santapan En Defa... Akhirnya Pn Defa pun teringat akan kesukaan, kegemaran En Defa iaitu.... Karipap Sardin.... :)

Apalagi lepas solat subuh, terus sahaja ke dapur sediakan sardin bersama kentang....
Blenderkan bawang besar, bawang kecil, halia dan beberapa batang cili padi. Lepas tu tumiskan bahan2 tadi hingga garing. Masukkan kentang yg dah dipotong kecil2 [biar mudah empuk]. Masukkan sardin yg telah dihancurkan. Biarkan hingga kering & garing. Opsss... jangan lupa masukkan sedikit garam yea. Nahhhh, nie hasilnya.

Lepas tu sediakan tepung untuk buat karipap. Tepung, mentega yang telah dicairkan dan sedikit air. Mentega cair digunakan agar kulit karipap tu ranggup dan tidak resap minyak.. Lepas tu uli dan kelim laa karipap tersebut. Nahhhh, ini hasilnya setelah dikelim. Amacam... cantek tak Pn Defa kelim karipap? hehehe....


Ini pula 2 biji karipap yang tidak jadi kelimnya hehehe... Almaklum laa baru nak belajar2 memasak nie lalalalala

Lepas dah siap semuanya dikelim... gorengkan dia.
Alhamdulillah.... siap sahaja kelim karipap, En Defa pun tersedar dari lena. Terkejut dia sebab Pn Defa sediakan makanan kesukaan dia :) . Rasa bangga pulak bila En Defa puji hasil airtangan Pn Defa nie. I like....


4 comments:

udes@yati said...

sedapnya lah....rajin lah u nie....buat kuih muih...i main beli jek..heheeheh

QasehTercipta said...

rajin jgk tu... rajin beli. tapi u rajin masak :)

Anonymous said...

org pun suka buat karipap .. tapi xla cantik macam tu .. mcm2 saiz ade .. hehehe ..
afzan-

QasehTercipta said...

mcm2 size yea? hehehe....